Odmiany winorośli
Chardonnay
jest jednym z najszlachetniejszych białych szczepów, idealnie dopasowuję się do warunków klimatycznych i ziem co pozwala na jego uprawę każdym kraju winiarskim.
Ze szczepu chardonnay powstają same najlepsze francuskie białe wina. Jest jedną z nielicznych białych odmian, która z zyskuje w trakcie dojrzewania wina w dębowej beczce.
Ten zabieg powoduje, że w winie pojawiają się dodatkowe nuty aromatyczne, bez utraty jego owocności. W chardonnay poddanemu takiemu zabiegowi, pojawią się nuty maślane i waniliowe.
Ten zabieg powoduje, że w winie pojawiają się dodatkowe nuty aromatyczne, bez utraty jego owocności. W chardonnay poddanemu takiemu zabiegowi, pojawią się nuty maślane i waniliowe.
Solaris
Szczep ten jest względnie nową odmianą, stworzoną w Niemczech, z merzlinga i m.in. muscat ottonel. Z uwagi na dużą odporność na choroby i swoją mrozoodporność, względnie szybkie dojrzewanie i wytwarzanie dużego poziomu cukrów w jagodach, jest on powszechnie spotykany na winnicach wszystkich regionów w Polsce.
Dzięki doskonałym walorom smakowym oraz wysokim gromadzeniu cukrów w owocach, solaris pozwala na otrzymanie win półsłodkich i słodkich o bardzo mocnych aromatach owoców tropikalnych.
Odmiana ta doskonale łączy się rieslingiem, dzięki czemu wino uzyskuje przyjemną kwasowość. Solaris charakteryzuję się nutą ananasa, melona, orzechów laskowych i brzoskwiń.
Riesling
to klasyczna odmiana winorośli, kojarzona z niemieckim winem. Dobrze sprawdza się na terenach położonych bardziej na północ, dlatego w zasadzie nie występuje u południowych producentów.
Wyjątkowość tego szczepu polega na tym, że może on dać wina wytrawne, o dużym poziomie kwasowości, bardzo mineralne mineralne, z nutami egzotycznych owoców, jak również może dać wino deserowe, słodkie ale ze zbalansowaną kwasowością.
Ta odmiana perfekcyjnie nadaję się także do produkcji wina lodowego. Riesling charakteryzuje się zapachami jabłka, rodzynek, miodu oraz aromatami kwiatowymi.
Pinot Noir
jest jedną z najstarszych czerwonych odmian winorośli, a jego ojczyzną jest Burgundia. Powstają z niego najpiękniejsze wina czerwone. Tworzy się z niego również wina białe, najsłynniejsze musujące w Szampanii.
Ta odmiana niestety stwarza wiele problemów w uprawie jak i w procesie winifikacji,
ale za to gdy cały proces przebiega bez zarzutów - można uzyskać, najlepsze, niemal doskonałe wina.
Pinot Noir charakteryzuję się nutą wiśni, czereśni i maliny.
Pinot Gris
biały szczep winny z gatunku Vitis vinifera wywodzący się z Francji. Jest on uważany za mutujący szczep Pinot Noir. Jego jagody są różowe i przy odpowiedniej maceracji można uzyskać wina białe z bardzo widoczną nutą łososiową.
Pinot Gris charakteryzuję się nutą dojrzałego słodkiego jabłka, czasami nawet pieczonego, częsyo gruszki, z nutami dymu.
Palva
Odmiana Vitis vinifera pochodzi z Czech, jest krzyżówką Tramina červený i Müller Thurgau. Palava to również nazwa najwyższych wzgórz na Morawach. Wina charakteryzują się cechami swoich rodziców
Uzyskuje się zniej pełne,
aromatyczne wina słodkie jak oraz wytrawne z wysokim poziomem alkoholu.
Palava oddaje w winie aromatu muszkatela, liczi i płatki róż.
Cabernet cortis
Odmiana jest mieszanka szczepów cabernet sauvignon i solaris
ze znaczną przewagą genów pierwszej winorośli
(Vitis vinifera).
Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają,
że jest interesującą odmianą dla polskich winiarzy.
Cabernet cortis jako młode wino charakteryzuję się nutami pikantnymi i czasami nutami ziołowymi o bardzo wyczuwalnych garbnikach. Dojrzewając oddaje aromaty owoców leśnych.
Cabernet
blanc
jest to tajemnicza mieszanka szczepu cabernet sauvignon skrzyżowana prawdopodobnie z odmianą bardzo odporną na choroby. Powstała w instytutach niemieckich i szwajcarskich
Jedyne nasadzenia w Polsce znajdują się na naszej winnicy.
Cabernet blanc charakteryzuję się zielonymi smakami takimi jak trawa, agrest, zielona papryka i pokrzywa, czasami czarny bez.
Doskonale komponuje się ze szparagami, delikatnymi rybami (dorada, dorsz) i oczywiście nadaje się do wszystkich dań wegańskich
Muscaris
jest jedną z najnowszych niemieckich krzyżówek, utworzona ze szczepu Solaris ze znaną odmianą Muskat Biły (Gellber Muscateller).
Wino ma przyjemny, jasnożółty kolor i posiada bardzo intensywny bukiet.
Wino zazwyczaj jest żwawe, kwasowe.
Pije się ze smakiem, jest orzeźwiające, z przyjemną nutką cukierkowo-cytrusową
w finiszu.
w finiszu.
Muscaris charakteryzuję się nutą miodową i cytrusową, aromat niesie sporo kwiatów, można wyczuć morele, gruszkę, mirabelki.